Bilgi

Köpeklerde Halsizlik

Köpeklerde halsizlik pek çok sağlık probleminin bir belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin halsiz olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken şey muayene için onu veteriner hekime götürmektir. Yorgunluğa yol açan bazı hastalıklar çok kolay bir şekilde tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda durum daha zorlu olabilmektedir. Bu yazımızda köpeklerde halsizlik hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Halsizlik yaşayan köpekler hareket etmemeye ve aktiviteden kaçınmaya çalışırlar. Köpeğinizin ilk başta yorgun olduğunu düşünebilirsiniz ancak halsizlik ile yorgunluk arasında ciddi farklar vardır. Halsiz köpekler normal, gündelik aktiviteleri yerine getirmekten uzak durur. İleri derecede halsiz olan köpekler normalden çok daha yavaş şekilde hareket eder. Diğer taraftan yorgun köpekler ise daha çok uykulu gibidir ancak en sevdiği ödül mamasını ya da oyuncağını ortaya çıkardığınızda bu halinden eser kalmaz. Bir köpeğin halsiz mi yoksa yorgun mu olduğunu bu şekilde anlamak oldukça basittir.

Uzun bir yürüyüşün ya da oyunun ardından köpeğinizin yorgun ve uykulu olması normaldir. Ancak herhangi bir aktivite yapmadan köpeğiniz normalden daha yorgun gibi duruyorsa bu başa çıkmanız gereken bir halsizlik durumudur. İnsanlar gibi köpekler de hem yavruluk döneminde hem de ileri yaşlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yavru köpekleri heyecanlandırmak ya da harekete geçirmek oldukça basittir. Ancak gözle görülebilir bir neden olmadan bunu yapmakta zorlanıyorsanız yavru köpeğinizin kan şekeri oranı düşük olabilir. Yaşlı köpekler de kolayca yorulurlar ve bu nedenle uzun süre dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak uyandıklarında harekete geçmeye hazır olurlar. Eğer uyandıktan sonra da hareket etmeye niyetleri bulunmuyorsa köpeğinizde halsizliğe yol açan bir problem olabilir.

Halsizlik Neden Olur?

Köpeklerde halsizlik nedenleri yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. Her yaştan köpek enfeksiyona, yaralanmaya ya da diğer sağlık problemlerine bağlı olarak halsiz hissedebilir. Düşük tiroit seviyesi köpeklerde yaygın görülen halsizlik nedenlerinden birisidir. Bu durum özellikle Golden Retriever, Labrador Retriever, Doberman, Dachshund ve Boxer türlerinde sıkça görülür. Köpeğinizin halsiz olduğunu fark ettiğinizde belirtileri kötüleşmeden veteriner hekimler ile iletişime geçmeniz gereklidir.

Yaşlı Köpeklerde Halsizlik

Yaşlı köpeklerde artrit ya da ağrıya neden olan diğer eklem problemleri sıkça görülür. Köpekler dayanabildikleri son noktaya kadar ağrılarını gizlemeye çalışırlar. Ancak daha fazla dayanamadıklarında ağrı belirtileri belirgin bir hâl alır. Yaşlı köpeklerde iç organları etkileyen tümör ya da diğer işlevsel problemler daha sık görülür ve bu da köpeklerde halsizliğe yol açabilir.

Yavru Köpeklerde Halsizlik

Yavru köpeklerde en sık görülen halsizlik nedeni kan şekerinin düşük olmasıdır. Özellikle küçük ırk köpeklerin ilk 4 aylık döneminde kan şekeri düşüklüğüne sıkça rastlanır. Yeterli beslenmeyen köpeklerin karaciğerinde kan şekerini arttıracak kadar şeker deposu olmayabilir.

Halsizlik ile Görülen Diğer Belirtiler

Halsizlik genellikle tek başına görülen bir belirti değildir. Beraberinde bir ya da birkaç tane daha belirti ortaya çıkar. Bu belirtileri köpeğin yaşadığı problemin teşhis edilmesinde hayati rol oynar.

Titreme

Eğer köpeğinizde halsizlikle birlikte titreme varsa bu köpeğin ağrı çektiğinin belirtisidir. Ağrının nerede olduğunu anlayamayabilirsiniz. Bazı köpekler ağrıları artmasın diye hareket etmekten çekinirler. Omurga problemi ya da diğer nörolojik problemler titremeye ve halsizliğe yol açabilir. Ayrıca yumuşak doku yaralanmaları ve sindirim sistemi problemleri de bu belirtilere neden olur. Halsizlik ve titreme ile birlikte yüksek ateş de görülebilmektedir.

Nefes Almada Zorlanma

Zor nefes alma köpekler için ciddi bir belirtidir. Nefes almada zorlanma ile nefes nefese kalma karıştırılmamalıdır. Nefes almada zorlanan köpeğin karnına baktığınızda karın kaslarının hızlı bir şekilde aşağı ve yukarı yönlü hareket ettiğini görebilirsiniz. Bu durum köpek için ciddi bir sağlık probleminin göstergesidir. Nefes almada zorlanmaya yol açabilen hastalıklar arasında;

  • Kalp yetmezliği,
  • Astım,
  • Karın boşluğu ya da akciğerde sıvı birikmesi,
  • Larinks felci,
  • Ciddi ağrı,
  • Hava yolu tıkanıklığı bulunabilir.

Salya Akıtma ve Kusma

Köpeğinizde halsizlikle ile beraber salya akıtma görüldüğünde bu durum köpekte mide bulantısına ya da zehirlenmeye işaret eder. Hemen köpeğinizin yutmaması gereken zehirli bir şey ile ilgilenip ilgilenmediğini anlamak için çevrenizi kontrol etmelisiniz. Birçok durumda aşırı salya akıtma sonrasında da kusma da görülmektedir. Köpekler yememeleri gereken bir şey yediklerinde ya da yabancı bir cisim yuttuklarında mide ağrısı yaşarlar. Mide bulantısı köpeğinizin sürekli hareket halinde ve rahatsız olmasına yol açar. Bu gibi durumda hemen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gereklidir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir