Bilgi

Kediniz Yaşlı mı? Onun Özel İhtiyaçlarını Biliyor musunuz?

Sağlık kontrollerinin sıklaşması, tedavi süreçlerinin iyileşmesi, tam ve eksiksiz beslenme sayesinde kedilerin yaşam sürelerinde ciddi bir artış söz konusu. Nitekim geçtiğimiz yıllarda kedilerin yaşlılık sınıflandırmasında da bir farklılık yaşanmış durumda. 7 yaş üzerindeki kediler artık yaşlı kedi olarak değerlendirilmiyor, yaşlılık eşiği 11 yıla doğru bir sıçrama yaşadı.

Evde iyi bir bakıma maruz kalan ve düzenli sağlık kontrolleri gerçekleştirilen yaşlı kedilerin yaşam standartlarının yükseldiği ve hayat konforlarının arttığı göz ardı edilemez bir gerçek. Yine de doğal yaşlanma sürecinin belirli değişimleri beraberinde getirdiği ve kedilerin artan yaşları ile birlikte farklı ihtiyaçları olduğu biliniyor. Bu yazımızda kedilerde yaşlılıkla birlikte değişen metabolik süreçleri ve kedilerin ihtiyaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

 

Yaşlanma Kedileri Nasıl Etkiliyor?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı yaşlanmak mümkün. Yaşın ilerlemesinin yol açacağı sonuçların engellenmesi mümkün olmasa da yaşlılık sürecinde de konforlu bir yaşam sürülebiliyor. Yaşın ilerlemesi kedilerde hem fiziksel hem de psikolojik değişimleri beraberinde getiriyor. Kediler hem psikolojik anlamda artık daha farklı davranışlar sergiliyor hem de fiziksel olarak yatkın oldukları sağlık sorunları gündeme geliyor. Yaşanan değişimlerin ardındaki nedenler son derece çeşitli. Örneğin yaşlandıkça kedilerin tat ve koku duyuları azalıyor, yağ ve protein sindirimi zorlaşıyor, işitmeleri azalıyor. Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sistemleri desteklenmeye ihtiyaç duyuyor, cilt elastikiyetlerinde düşüş yaşanıyor. İçgüdüsel olarak doğada hayatta kalmaya programlanmış olan kedilerin bu hayati yetilerindeki azalma onların geçmiş yıllara kıyasla hem daha az hareketsiz hem de rutinlerini aksatmaya meyilli hâle gelmeleri ile sonuçlanabiliyor. Bu nedenle yaşlı kedilerin yakından gözlemlenmesi son derece önemli. Günlük rutinlerindeki aksamalar yaşlı kedilerin, konforu düşüren farklı problemlerle yüzleşmesine neden olabiliyor.

Yaşlı Kedilerin Düzenli Olarak Taranması Çok Önemli

Yaşlı kedilerin yaşadıkları ağrı sorunları, hareket yetilerinin azalması ve değişen ruh hâlleri kendilerini eskiye oranla daha az temizlemelerine neden olabiliyor. Gözlerinin, anüslerinin ve burunlarının kenarlarındaki akıntıların ılık su ile nemlendirilmiş bir pamuk ile temizlenmesi uzmanların önerileri arasında. Tarama rutinlerinin de aksatılmaması gerektiği vurgulanıyor. Yaşlı kedilerin göründüklerinden çok daha zayıf olabilecekleri ve ciltlerinin de hassaslaştığı düşünüldüğünde onların nazikçe taranması ve/veya fırçalanması gerekliliği ortaya çıkıyor. Yaşlı kedilerin düzenli taranmaması hâlinde erişip yalayabildikleri vücut bölgelerinden daha çok tüy yutabilecekleri ve sindirim süreçlerindeki yavaşlama ile birlikte bu tüylerin tüy yumaklarına neden olabileceği biliniyor. Dikkatli olmak gerekiyor.

Tuvalet Alışkanlıkları Gözlemlenmeli

Kedilerin tuvaletlerinin konumlandırıldığı yerin, mahremiyetlerini destekleyecek tenhalıkta olması rahat etmelerini sağlayabilir. Yine de tuvaletlerinin gelip geçerken göz atılabilecek yerlerde olması öneriliyor. Kedilerin tuvaletleri düzenli olarak temizlendiğinde hem dışkıları hem de idrar yapma süreçleri ile ilgili bilgi ediniliyor. Örneğin topaklanan bir kum kullanılıyorsa ve kum temizlenirken büyük değil küçük topaklar bulunuyorsa bu durum kedinin kesik kesik idrar yaptığının göstergesi olabiliyor. Kesik kesik idrar yapma sürekliliğe dönüşürse veteriner hekime danışılması öneriliyor. Aynı şekilde tuvalette eşelenen ancak tuvaletini yapmayan, akabinde yüksek sesle miyavlayarak evde dolaşan kedilerin de uzman veteriner hekimlere götürülmesi ihmal edilmemeli.

Sağlıklı Yaşlı Kediler de Veteriner Hekimlere Gitmeli

Yaşlı kedilerin ne kadar zamanda bir sağlık kontrollerine gitmeleri gerektiği ile ilgili veteriner hekimler kedi özelinde önerilerde bulunacaktır. Bu noktada kedilerin genel sağlık durumu, yaşları ve yatkın oldukları hastalıklar yönlendirici kabul edilir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi göz önünde bulundurularak düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi şarttır. Ek olarak bazı belirtilerin görülmeye başlanması rutin kontrollere ek ziyaretleri gerekli kılabilir. İştahta değişim, kilo kaybı, daha çok ve daha sık su tüketimi, denge problemleri, tuvalet kullanma alışkanlıklarında farklılaşma, her zamankinden çok saklanma gibi semptomların dikkate alınmasında fayda olacaktır.

Yaşlı Kedilerin İştahı Takip Edilmeli

Yaşlı kedilerin tat ve koku duyularındaki gerileme iştahlarında düşüşe neden olabilir. Eskiye oranla daha az mama tüketmeleri kilo kaybı yaşamalarına yol açabilir. Benzer bir durumla karşılaşıldığında veteriner hekimlere kontrole gidilmesi öncelikli adım olmakla birlikte kedilerin beslenmelerinde farklılık yaratmak da soruna çözüm sunabilir. Süreçte öğünlerin miktarını azaltıp öğünleri sıklaştırmak, kedi konservesi ile beslenmeyi desteklemek, tüketilmeyen mamaları dışarıda bekletmemek; diğer bir deyişle mamaları tazeyken tüketmelerini sağlamak alınabilecek etkili tedbirler arasındadır. Elbette tüketecekleri kuru mamanın da yaşlı kedilerin ihtiyaçlarını eksiksiz karşıladığından emin olunmalıdır.

Yaşlı Kediler İçin Tam ve Eksiksiz Beslenme

Kedilerin tüm yaş evrelerinde tam ve eksiksiz bir beslenmesi, yaşlı kedilere yönelik formülleri ile de kedi severlerin favori tercihlerinden olmayı sürdürüyor. Yaşlı kedilerin temel ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan, farklı içeriklerde ve protein kaynaklarına sahip Pro Plan yaşlı kedi maması çeşitleri dostlarımızın sağlığını destekliyor ve yaşam kalitelerini artırıyor.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir